Anasayfa/Haberler

Yeni ceza infaz kurumu izleme araç setinin pilot uygulamalarına başlandı

Yeni ceza infaz kurumu izleme araç setinin pilot uygulamalarına başlandı

Bu yıl hazırlanan yeni ceza infaz kurumu izleme araç setinin uygulanmasına ilişkin ilk saha eğitimi 20-24 Eylül 2021 tarihlerinde Sincan Ceza İnfaz Kurumu Kampüsünde Ankara, Eskişehir ve Nevşehir izleme kurullarından 12 üyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Araç setinin uygulanabilirliğini değerlendirmeyi amaçlayan bu saha eğitiminde, ceza infaz kurumu izlemesinin tüm aşamaları (hazırlık, ziyaret, raporlama ve takip) ele alındı. Eğitim, ülke genelinde yürütülen izleme faaliyetlerinde daha yeknesak bir yaklaşım benimsenmesine ve ceza infaz kurumlarındaki koşulların ve mahpuslara gösterilen muamelenin uluslararası standartlar ve ulusal mevzuat ile ne ölçüde uyumlu olduğunun daha doğru değerlendirilmesine katkı sundu. Pilot uygulama, mahpuslarla görüşme ve etkili bir izleme raporu yazma konusundaki eksikliklerini tespit etme imkanı bulan izleme kurulu üyeleri tarafından da çok faydalı bulundu.

Pilot uygulama, kadın kapalı ceza infaz kurumu, çocuk kapalı tutukevi ve yabancı uyruklu mahpusların tutulduğu 4 no’lu L tipi ceza infaz kurumunda ve sağlık hizmetleri ile bu hizmetlerin sunulduğu yerlerde, izleme kurullarının mahpuslarla görüşmede kullandıkları mülakat becerilerinin geliştirilmesi ve kurum yönetimi ve personelle iletişimlerinin güçlendirilmesine odaklanılarak gerçekleştirildi. Faaliyet, üç tanesi eski CPT üyesi olan dört yetkin danışmanın kolaylaştırıcılığı ve yönlendirmesi ile hayata geçirildi ve böylece izleme kurullarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve araç setinin uygulanmasında kendilerine olan güvenin artmasına katkıda bulundu.

İkinci pilot uygulamanın Ekim ayında Antalya’da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Her bir pilot uygulamanın ardından iyileştirme önerileri içeren detaylı değerlendirme raporları yazılacak.

Söz konusu toplantı Avrupa Konseyi tarafından yürütülen ve İsveç, İsviçre, Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Güven Fonu ve Kanada tarafından fonlanan “Sivil İzleme Kurullarının Etkililiğinin Avrupa Standartları Doğrultusunda Artırılması Projesi” kapsamında düzenlenmiştir.